Ultuna Trädgårdsstad

Röster från Ultunas närhet

Johan Sörensson, The Broker

"Ultuna är en växande del av Uppsala. I SLU:s campus har det byggts mycket nytt med bland annat Green Innovation Park och man satsar på forskning och nya livsmedelsmetoder. Det är en intressant del av stan under de närmaste åren, det byggs också mycket nytt i Ulleråker just nu. Jag har bara varit här med mitt Café och rosteri i två månader, men tittade på platsen redan i början av 2016. Hos mig får du varsamt rostat kaffe, från bland annat Etiopien, Indonesien och El Salvador. Alla kakor och bullar är bakade på plats och vi har även luncher och catering."


Erica Gumpert Herlofson, Universitetsdjursjukhuset

"Jag gillar att Ultuna är så naturnära med en liten lantlig känsla. Det ligger på lagom avstånd utanför stan och det finns bra promenadstråk både för människor och djur. Du är ju i skogen på bara två minuter. Shopping finns i både centrala Uppsala och i Gottsunda galleri, där det också är långa öppettider. Jag har hållit till i Ultuna de senaste fem åren, då jag gick min veterinärutbildning på SLU och började jobba här på UDS i våras. Vi tar emot alla djur, men hundar, katter och hästar är vanligast."


Lennart Sör, Optima Planta

"För vår del är det bästa med att finnas här i Ultuna närheten till SLU och till universitetet i Uppsala. Det är ett fint område, jag bor på andra sidan inte långt härifrån, i Vänge. Vi flyttade in här i Green innovation park i höstas. För vårt företag Optima Planta är det perfekt att finnas här bland forskare, företag och entreprenörer som vill samverka och bidra till en hållbar framtid. Vi odlar växter utan jord, solljus eller bekämpningsmedel, lokalt och året runt. Vi använder LED-ljus med blått och rött ljus och förbrukar 90-99 procent mindre vatten än vanlig odling. Här växer just nu basilika sen två veckor tillbaka. Det blir skörd i december och vi säljer till olika cateringföretag. Enkelt och miljövänligt."


Kristiina Lönnroth, Lapponica Pet Care

"Jag har haft mitt företag i Green Innovation park i ett år nu och det är verkligen en unik plats i Europa. Här finns så många möjligheter. Det är en bra koppling till universitetet och SLU och varje vecka händer det något, som veterinärkongressen här till exempel. Vi ordnar också frukostar och bjuder in olika företag och forskare. Gröna entreprenörer blir starka tillsammans. Vårt företag utvecklar och producerar ekologiska hudvårdsprodukter för djur i Sverige och Finland."


Ida Erngren, SM-vinnare i cykelcross

"För mig är det viktigt att bo nära grönområden och här i Ultuna är det så skyddat. Det kommer inte att bebyggas allt för mycket. Jag ska flytta in i Björkallén när det blir klart 2019 och ser verkligen fram emot det. När jag cyklar behöver jag blandat underlag, men jag cyklar mycket på gräs och i Fålhagen där jag bor finns inga grönområden. Ultuna är lagom långt ifrån stan och ändå inte alls på landet. Det blir perfekt avstånd till jobbet också."