Upplands Väsby – en modern småstad

Det blir allt mer populärt att flytta till Upplands Väsby. Det centrala läget mellan Stockholm, Arlanda och Uppsala lockar, liksom närheten till en ljuvlig natur med skog, ängar, jordbruk och sjöar. Upplands Väsby utvecklas i en snabb takt till en modern småstad.

I de centrala delarna finns det mesta på promenadavstånd. Stationen med pendeltåget, Väsby Centrum, två gymnasieskolor, gym, bibliotek och ishall. Du som gillar att cykla eller vandra i skog och mark har naturen runt hörnet. Eds Allé ligger på cykel- och promenadavstånd från Väsby Centrum och pendeltågsstationen.

Kommunikationer

Till Upplands Väsby kommer du med pendeltåg från såväl Stockholm (ca 30 min) som Uppsala (ca 25 min). Pendeltåget tar dig också till och från Arlanda på ca 10 minuter. På morgon och kväll kan du även ta dig till och från Stockholm med direktbussar som går via E4:an.

Vid Upplands Väsby station har du också den stora busstationen. Med bussarna tar du dig till de olika kommundelarna.

Närhet till service, shopping och matupplevelser

Från Eds Allé har du promenadavstånd till en välsorterad matbutik. I Väsby Centrum hittar du ett 80-tal butiker, restauranger och caféer och all den service du behöver för att underlätta din vardag.

Nära vacker natur

Har du någon gång flugit in mot Arlanda en klar dag, har du säkert sett Väsbys ändlösa vyer av vatten, skogar och öppna landskap. Väsbys fantastiska natur har något för alla, vare sig du föredrar cykel, kanot, häst eller till fots. Här finns alltid ett sätt att utforska det grönskande landskapet

Efter en 10 minuters cykeltur genom skogen når du Kairobadet som är en populär badplats med en egen glasskiosk. Vintertid anländer långfärdsskridskoåkare från hela Mälarregionen och det berömda Vikingarännet passerar här på väg in till Stockholm.

Till sjön Fysingen kommer ornitologer från hela landet för att skåda de över hundra fågelarter som varje år häckar här.

Längst det 37 kilometer långa Upplevelsestråket, en vandring genom tid och rum i Väsbys sagolika kulturlandskap, strosar såväl småbarnsfamiljer som historieentusiaster.

Aktiviteter för alla åldrar

Det finns många olika föreningar i Upplands Väsby som har verksamhet för barn och ungdomar men även vuxna, exempel på verksamheter är fotboll, innebandy, amerikansk fotboll, simning, friidrott, bågskytte, handboll, basket, scouter, skogsmulle, skidskola, skridskoskola, ridning och mycket mer. För samtliga barn och ungdomar i kommunen finns även Tiokampen, med flera olika aktiviteter under året.

Skola och barnomsorg

I Upplands Väsby finns ett rikt utbud av förskolor, grundskola och gymnasieskolor och du har möjlighet att välja mellan både kommunala och fristående utförare.  Det finns 30 förskolor och 14 grundskolor runt om i kommunen. Här finns både ett fristående och ett kommunalt gymnasiealternativ. Här finns också vuxenskola och musikskola.

Kultur runt knuten

Här skapas mötet mellan svunna tider och det moderna samhället i en unik miljö. I Väsby fanns vikingatidens viktigaste farleder. Överallt finns minnen. För den historiskt intresserade bär varje promenad en vandring i tid och rum. Från 1 500 år gamla fornlämningar till den bygdegård som alltjämt är hemvist för en mängd aktiviteter.

Till de genuina vikingamiljöerna vid Gunnes Gård kommer skolklasser från hela Mälardalen för att med liv och lust pröva på sina förfäders erfarenheter. Många fortsätter med att klättra upp till Runsa fornborg och dess magnifika utsikt över Mälaren. En annan populär dagstur från huvudstaden går till Stora Wäsby slott och den riksbekanta barockparken från 1600-talet.