Seglarbyn – där Stockholm möter skärgården

Med skärgården runt ena hörnet, och Stockholm stad runt det andra så är Gustavsberg verkligen det bästa av två världar. Gustavsberg är förstås känt för sin porslinsfabrik och är en plats rik på historia, men det är även en kommun som alltid strävat efter att utvecklas och förnyas. Inom de närmaste åren kommer det byggas fler bostäder, ske stora kultursatsningar i hamnområdet, och ytterligare en förskola kommer stå färdig. Lägg till lättillgängliga kommunikationer in till Stockholms innerstad så har du en fantastisk plats att leva och bo. Både nu och i framtiden.

En enkel resa

Gustavsbergs hamn ligger nära men avskilt. Från Slussen går det bussar och resan tar inte mycket mer än 20 minuter. Tid som kan användas till att jobba, läsa eller bara koppla av. Man kan även cykla, och Värmdö kommun utökar nu cykelvägarna för att det ska bli ett ännu attraktivare alternativ. Under sommaren kan man ta båten och njuta av sin pendling på ett sätt som är få förunnat.

Familjen först

Gustavsberg har flera olika förskolor och daghem att välja mellan, både privat och kommunalt. Utöver det finns det familjedaghem där barnomsorgen sker i en dagbarnvårdares privata hem. Dessutom är en ny förskola planerad att stå färdig nästa år. För dig med barn i skolålder så finns det fem grundskolor och två gymnasium i Gustavsberg att välja mellan.

Nära och skyddad natur

Närheten till havet och den vilda naturen gör Gustavsberg till en väldigt speciell plats. I kommunen finns det över 40 skyddade naturområden, varav det närmsta ligger strax öster om Gustavsbergs centrum. Där finns ett mycket vackert naturområde runt den tredelade sjön Ösbyträsk med vandringsleder, badplatser och en spännande fauna av djur och växter. Dessutom jobbar man för att få in mer natur i bostadsområdena genom att anlägga nya parker, bland annat Stadsparken i hjärtat av Gustavsberg och Fabriksparken i det gamla fabriksområdet.

Sport och fritid

Med naturen runt hörnet kan man självklart jogga, cykla och vandra i miljöer man inte ledsnar på, men i Gustavsbergs centrum finns även en stor sporthall där man kan utöva fotboll, hockey, badminton, gymnastik, handboll, tennis och mycket mer. 

Butiker och bekvämligheter

Ett stenkast från Seglarbyn i Gustavsbergs Centrum finns bland annat apotek, systembolag, specialbutiker, banker, konditori och restauranger. Allt man behöver och lite till alltså. I Gustavsbergs Hamn påminns man om porslinsfabrikens långa historia då porslinsbutiker trängs med caféer, kuriosabutiker och konstateljéer. Parkstråket genom Fabriksstaden och kajpromenaden är under utveckling och kommer snart att kantas av ännu fler butiker, restauranger och caféer.

Kulturellt centrum

Stig Lindberg, Lisa Larsson, Wilhelm Kåge och många andra konstnärer har satt sin prägel på Gustavsbergs hamn. En stor del av kulturen finns ännu kvar och historiens vingslag gör sig påmind både här och där. Här finns massor av små konstnärsateljéer, en modern konsthall, Lisa Larssons keramikstudio och ett porslinsmuseum, och på promenadavstånd ligger konsthallen Artepelag. Den gamla porslinsfabriken kommer snart även inhysa ett kulturcentrum med bland annat bibliotek, dansskola och Gustavsbergs konsthall.