"Det är en ynnest att få jobba med det roligaste jag vet"

Anna Brink är inredningsansvarig på Besqab. Hennes filosofi är att funktionen alltid är högst prioriterad - men aldrig på bekostnad av design, kvalitet eller hållbarhet. Den tanken går att följa hela vägen in i varje bostad signerad Besqab. Här berättar Anna mer om hur hon tänker kring och arbetar med våra inredningslinjer.

Hur kommer en inredningslinje till?

Vi utgår alltid från vad våra kunder drömmer om och behöver i sin nya bostad. Vi har lärt oss mycket under våra trettio år som bostadsbyggare, samtidigt är det jätteviktigt att vara lyhörda när samhället förändras. Intresset för inredning verkar aldrig sluta växa, och höga krav på hållbarhet har blivit en självklarhet. Både på oss som företag och från våra kunder när de väljer sin bostad.

"Vi ska se till att vi bygger hem som man längtar till. Funktionen är viktigast, men finishen, det estetiska, går mig aldrig förbi"

Inredningsdetaljer

Funktion, design och hållbarhet, alltså. Kan du berätta lite mer om hur det ser ut i praktiken?

Förvaring är ett tydligt exempel på en funktion som alltid varit viktig för våra kunder. Därför är det ett perspektiv som våra arkitekter och projektledare alltid tar med sig redan från start. Vi är också kända för våra noggrant genomjobbade planlösningar där varje kvadratmeter är viktig. Dels för att utnyttja ytan fullt ut och för att ska bli rätt avstånd mellan till exempel spis och diskho, dels för att det ska vara enkelt att möblera lägenheten. Det gedigna grundarbetet gör att vi har ett väldigt bra läge att utgå ifrån när det är dags att rita inredningen.

När det kommer till det estetiska så är det vårt, designteamets, jobb att förpacka bostaden. Vi ska se till att vi bygger hem som man längtar till. Funktionen är viktigast, men finishen, det estetiska, går mig aldrig förbi.

Var hämtar du inspiration och hur följer ni trenderna?

Jag hämtar mycket inspiration från olika platser, ofta från närliggande områden runtomkring byggplatsen. Men det kan lika gärna vara från resor, filmer, en dag på stan, en restaurang eller en naturupplevelse. Ibland kan det vara enskilda personer som inspirerar mig, och som blir till en hel inredningslinje. Sen testar jag mycket, lägger stora pussel med materialprover och färger. Som inredningsnörd är det en dröm att få jobba med att skapa nya hem varje dag.

Men jag är väldigt försiktig med trender. Följer dem nära och gärna, men är kräsen med hur jag använder dem. I köket tycker jag det är okej att göra lite trendigare val. Det är en miljö som man sliter på dagligen och som hur som helst kommer att behöva rustas upp om något tiotal år. Ett badrum däremot kan ju hålla trettio år eller mer, så där är jag mycket mer försiktig. Där jobbar jag mer med hur vi kan göra för att rummet ska kännas spännande och ge en ”wow-känsla” utan att vara trendigt. Det kan till exempel handla om att ta fram ett alternativ i lite ovanligare färgskala, för den som vill våga lite mer.

Varför har Besqab valt att erbjuda färdiga inredningslinjer?

- Idag är vi många som gillar färdiga lösningar skapade av proffs, och det är precis det vi erbjuder. Vi har lagt ned mycket både tid och jobb för att skapa så attraktiva bostäder som möjligt. Den tjänsten bjuder vi på i våra genomjobbade inredningslinjer. Oavsett linje kommer du in i en harmoniskt inredd bostad, som är enkel att möblera, styla och göra till sin egen.

Hållbarhet är viktigt för Besqab. Hur märks det i inredningen?

Ja, hållbarhet är superviktigt för oss. Vi har Svanens grundlicens och kommer att svanenmärka alla projekt framöver, det är ett jättefokus för hela Besqab. För oss som jobbar med inredning handlar det mycket om materialvalen. Vilka blandare lever upp till både Svanens krav och våra egna kvalitets- och designkrav? Vitvarorna är ett annat jätteviktigt område och bara att hitta rätt köksluckor kan vara en utmaning. Hållbarhet betyder också att materialen ska vara slittåliga och hålla stilen över tid. Köket ska klara att man smäller i en lucka eller råkar slinta med kniven, och badrummet ska klara lite för långa duschar.

Hållbarhetsarbetet handlar också om att välja rätt leverantörer. Vi tar alltid reda på hur våra leverantörer jobbar med miljö och hållbarhet. Och om de i sin tur köper in produkter från andra länder kontrollerar vi att det råder justa arbetsförhållanden även där. För våra kunder innebär det att när de köper en bostad av oss är den redan kollad och klar. De vet att de gör ett hållbart val.