Köpprocessen - bostadsrätt

Säljstart

Våra bostäder börjar ofta säljas i projekteringsskedet, det vill säga vi har ännu inte börjat bygga. Som anmäld i vårt digitala intresseregister får du en inbjudan till säljstart. Anmälningsdatumet avgör din köplats. Att vara med i vårt register kostar ingenting.

Bokningsavtal

När du bestämt dig för vilken bostad du vill köpa tecknar du ett bokningsavtal och betalar in en bokningsavgift.

Förhandsavtal

När förhandsavtalet skrivs betalar du in ytterligare en avgift. De inbetalade avgifterna flyttas över som förskottsbetalning till bostadsrättsföreningen som du nu har ett bindande avtal med. I detta skede tar vi normalt en personupplysning.

Inredningsval

Du får möjlighet att mot en tilläggskostnad, byta ut eller välja till inredning och utrustning för att ge din bostad din personliga prägel. Dessa val måste göras före en viss tidpunkt för att garantin ska gälla. Den tiden kallar vi för stopptid. Du betalar en handpenning om 25% av beloppet för tillvalen när du lämnar in din inredningsbeställning.

Besök på byggarbetsplatsen

Du ges möjlighet att vara med vid ett eller flera byggarbetsplatsbesök under byggets gång. Vi visar runt dig på byggarbetsplatsen och du får gå in och titta i din bostad.

Upplåtelseavtal

Ca 6–9 månader innan inflyttning ersätts förhandsavtalet med ett upplåtelseavtal. Här betalar du 10 procent av insatsen minus tidigare inbetalt förskott.

Slutbesiktning

Ca 4 veckor innan inflyttning sker en slutbesiktning. I samband med den brukar vi bjuda in till en kundsyn där du får komma in i din lägenhet en extra gång innan tillträdet. Nu ska egentligen alla anmärkningar som framkommit i besiktningen vara åtgärdade och klara men du är förstås välkommen att framföra synpunkter om du skulle ha några. 

Slutlikvid

Senast 3 bankdagar innan inflyttning ska slutlikviden betalas. Här betalar du även de resterande 75% av dina inredningsval.

Inflyttning

Nycklar överlämnas tillsammans med annan nyttig information om bostaden. Du får en tidpunkt då du kan flytta in, och om du flyttar till ett flerbostadshus får du även en reserverad tid för att använda hiss och trapphus.

Kundundersökning

Vi vill gärna att du tar dig tid att fylla i en kundenkät från analysföretaget Prognoscentret. Vi får veta vad du tycker om oss, om ditt bostadsköp och din nya bostad. Detta för att vi hela tiden vill förbättra oss. Ditt svar är anonymt.

Överlämning av fastigheten till bostadsrättsföreningen

Besqab bildar bostadsrättsföreningen och vid första stämman väljs de boende in i styrelsen. Anmäl gärna ditt intresse för styrelsearbete.

Garantibesiktning

När ca 2 år har gått gör vi garantibesiktning av byggnationen. Här skickar vi genom Prognoscentret ut ytterligare en kundenkät som vi gärna ser att du fyller i så att vi får veta vad du nu tycker om ditt boende nu när du bott där ett tag.