Besqab Hjärtan Aros Bostad = Sant

Tillsammans får vi ett bredare bostadserbjudande och blir en starkare samarbetspartner.
Nu hittar du all information om oss och våra bostäder på samma ställe, under varumärket Besqab. 

Läs mer

Image removed

Ny­ historia, ny­tt liv

Skeppskajen – med sitt centrala läge, sin industrikaraktär och närheten till Fyrisån – är en unik plats i Uppsala, rik på historier sedan sekler tillbaka. Nu lyfter vi in ny­tt liv och energi i området när kulturhistoriska byggnader får samsas med moderna hus för bostäder. Vi bad konstnären Fideli Sundqvist att göra sin tolkning av de ny­a kvarteren – helt i papper.

Klicka på bilden för att komma till videon längre ned på sidan.

Läs mer

Istället för spannmålshantering blir nu kvarteret en plats för människor att skriva sin egen historia. Med stans bästa solläge blir Skeppskajen en del av Uppsala där människor inte bara bor utan också möts – på ett torg, på en krog, på en utställning eller bara för att ta del av ett stadsliv som är öppet för alla.

Planerad säljstart i början på hösten 2024.

Projektbeskrivning

Bostadstyp Lägenheter
Boendeform Bostadsrätt, Äganderätt
Bostäder 500 om 1 - 6 rok
Inflyttning Preliminärt under 2027/2028
Status Planerat

Trygghets­paketet – gör ditt bostadsköp tryggt och säkert

Besqab har funnits i 30 år och vi har samlat lång och gedigen erfarenhet av bostadsmarknaden. Konjunktursvängningar ingår i våra kalkyler och vi har försäkringar som garanterar att våra löften kan hållas. Att köpa ett ny­tt hem är för många den största affären man gör i livet - och den härligaste. Därför har vi ett trygghets­paket som gör ditt bostadsköp tryggt och säkert.

Trygghets­paketet

Skiss, Havrepiren

Vad händer i projektet just nu?

Här kan du följa projektet steg för steg

Alla goda ting är tre

I det första kvarteret av fyra bygger vi tre hus med olika karaktär.

I Kornbryggan bor alla som drömmer om en större lägenhet med balkong och härlig utblick mot Fyrisån samt den vackra stadsträdgården.

I Rågslussen bygger vi ytsmarta, flexibla boenden för växande familjer med närhet till förskola och balkonger i fina lägen.

I Havrepiren skapas ägarlägenheter med möjlighet att göra en prisvärd investering för uthyrning, eller eget bruk. Lägenheterna i Havrepiren kan säljas till juridisk person.

Skiss, Rågslussen

I hjärtat av Uppsala

Läget kan inte bli bättre. Skeppskajen ligger centralt i Uppsala längs med Fyrisån och med närhet till det mesta som staden erbjuder.

För dig som pendlar promenerar du till Resecentrum där tågen tar dig vidare. Vill du exempelvis till Stockholm så når du dit på under 40 minuter. Du som vill åka bil når enkelt och smidigt bort till E4:an. Sist men inte minst har du förstås nära till resten av världen med Arlanda flygplats inte långt bort.

Historiska röda tegelbyggnader längs en å med förtöjda båtar och grönskande träd.
Ett barn som gungar på en lekplatsgunga med en mamma som ger fart en solig dag.

Ett liv med plats för boglädje

Livet i Skeppskajen ska vara enkelt att leva. Det ny­a området kommer inte bara ges ny­ energi med natur, kultur och restauranger utan också lekutrymme för de små med spring i benen. Mitt i kvarteret planerar vi en grön park, en oas att leka en stund i efter skola och jobb.

Läs mer

Här kommer även ny­a förskolor och lekplatser finnas. I närbelägna Anna Petrus park kan man åka skateboard, öva på parkour, grilla eller bara leka en stund efter skola och jobb.

Uppsalas mittersta mitt med butiker och puls når du till fots via kullerstensgatorna på bara några minuter.

Grönska, kultur och universitetsliv inom räckhåll

I de omgivande historiska kvarteren kan du njuta av det rika utbudet av kaféer och restauranger eller bara låta dig inspireras av den pulserande atmosfären som präglar centrala Uppsala. På ledig tid kan du även besöka ett av de många konstgallerierna, gå på teater eller bara njuta av umgänget i en inspirerande stadsmiljö.

I Skeppskajen är inte heller naturen långt borta. På andra sidan ån så kan du ta en kort andningspaus i Stadsträdgården eller promenera söderut mot Kungsängsleden för att sedan gå över den ny­gamla Vindbron och tillbaka hem.

Läs mer

Längs med ån ligger även Ekolns Segelklubb med plats för fritidsbåtar. Vintertid så kan du gå till Studenternas och åka skridskor eller åka längdskidor på KAP.

Besökare som tittar på konstverk i ett galleri med några i rörelse, vilket skapar en suddig effekt.
En  gångbro som förbinder två industribyggnader mot en blå himmel med moln.

Historia

Skeppskajen är en historisk plats. I nästan 150 år, från grundandet 1867, fram till nedläggningen hösten 2018 har kvarnen, under olika namn, dominerat hamnområdet med sin verksamhet. Här gjordes också plats för jästfabrik, en macaronifabrik och under senare år även framställning av havregryn och frukostflingor. Efter ombyggnader på 1940-talet var kvarnområdet i Kungsängen en av de modernaste livsmedelsindustrierna i Europa.

Skeppskajen kommer att präglas av sin historia, dess ursprungliga miljö och industrikaraktär, kvarnstrukturen, gränderna och stråken ner mot Fyrisån. Somliga hus ritas för att påminna oss om historien, andra för känslan av en modern stad i tiden.

Återbruk av material

Som en del av Besqabs hållbarhetsarbete kommer tegel från industribyggnaderna tas om hand och återbrukas i produktionen. 

Förvittrade tegelstenar med varierande färger och strukturer, en del med avhuggna kanter och murbrukerosion.
Image removed

Arkitektens ord

Skeppskajen har varit en del av Uppsalas stadsmiljö i över 100 år, men är för de flesta Uppsalabor mest känt som ”Kvarnen” eller ”Ångkvarnen”. Att bygga ny­tt i en sådan historisk miljö är en både tacksam och utmanande process. I närmiljön finns gamla, historiskt vackra hus med tegelfasader. De ny­a kvarterens gestaltning har utgått från att möta den historiska omgivningen men samtidigt ge utrymme för ett modernt boende. Husen och platsen ska vara i dialog med varandra och samspela på ett naturligt, men ändå intressant sätt.

Kvarteret består av tre huskroppar med 210 lägenheter, en förskola och tre lokaler. Mixen av bostäder och arbetsplatser har gjort projektet extra levande och roligt att arbeta med. Vi ville ta vara på känslan av industriromantik, samtidigt som det inte fick bli som en kopia av gamla tidens hus, utan tidsenliga byggnader med integritet.

Arkitekturen är modern, men med en omsorgsfull gestaltning för att smälta in i stadsbilden. Ordet omsorg har gått som en röd tråd i arbetet; dels med välkomnande generösa entréer mot omgivningen, dels med riktigt bra planlösningar, och dels i husens fasader med en mycket genomarbetad struktur där balkonger, fönstersättning och fasadmönster tillsammans bidrar till en elegant gestaltning.
I de olika husen finns allt från mindre lägenheter med välplanerade ytor till generösa hem med stort utrymme och öppna planlösningar. En stor vikt har lagt vid att husen ska ha olika karaktär och höjd.

Mycket engagemang har också lagts på hur det ska kännas och upplevas att bo i Skeppskajen. Vi ville väva samman hemmen med hela området, så att livet för de boende blir enkelt och hållbart med mycket livsglädje. Här ska det vara lätt att må bra. Innergården funkar som en förlängning av boendet, där det både finns generösa uteplatser, möjlighet till samvaro, samt lekmiljö för förskolan.

Utblickar mot stadsträdgården och ån togs i beaktande tidigt i processen; att boendet i möjligaste mån ska ta vara på dem så mycket som möjligt. Summerat skapar resultatet precis den där känslan som Besqab brukar kalla för boglädje.

Skeppskajen / Behind the scenes

Fideli Sundqvist är en av Sveriges främsta papperskonstnärer, född och uppvuxen i Uppsala. Med olika tekniker skapar hon skulpturer av papper för utställningar såväl som fotograferingar. Här kan du följa med i processen när hon skapar sin version av de ny­a kvarteren i Skeppsholmen.

Ett barn i brun jacka och mössa springer glatt på en gräsyta under hösten. Bilden har en Svanenmärkning.

Hållbarhet i alla led

För oss på Besqab är det viktigt att det hållbara livet också är det enkla livet. När vardagslivet fungerar smidigt kan vi göra långsiktig skillnad på riktigt. Därför börjar vi tänka hållbarhet ur många perspektiv redan när vi förvärvar marken och börjar planera våra bostäder.

Besqab ska bidra till att skapa väl fungerande samhällen för dagens och morgondagens människor. Vi utformar våra bostadsmiljöer för att främja en hälsosam och hållbar livsstil.

Vissa interiörer och exteriörer är visionsbilder och kan avvika från verkligheten.

Anmäl intresse

Genom att anmäla ditt intresse får du en plats i kön för att välja en bostad. Du godkänner också att ta emot information om våra projekt.

Tack för din intresseanmälan!

Du är nu anmäld till projektet och kommer att bli inbjuden till den kommande säljstarten.

Om du vill kan du även komplettera med nedanstående frågor. 
 

Boyta + antal rum
Bostadstyp
Ida Sundell, BESQAB

Ida Sundell, BESQAB

08-409 416 00 | info@besqab.se

Restider

I närheten